Volem agrair a una companya del Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona el fet que hagi volgut compartir amb nosaltres i amb la resta de participants de la formació del projecte ENDE una notícia que es va publicar fa uns dies a BTV Notícies i que diu el següent:
Un estudi realitzat pel Govern espanyol conclou que l’aparició de casos de violència contra la dona als mitjans de comunicació pot fer augmentar-ne el nombre.
Segons l’estudi, més de la meitat de les morts per violència masclista es produeixen els tres dies següents d’aparèixer una notícia similar als mitjans. Es tracta de l’efecte imitació o efecte de crida, un fenomen que fa que s’incrementin els casos negatius després que hagi aparegut un cas similar als mitjans de comunicació. Tot i que la influència dels mitjans es donaria en casos molt excepcionals, la notícia podria reafirmar la intenció d’homes de lesionar la seva parella. Per aquest motiu, el govern es planteja fer una prova pilot de tres mesos de silenci en els mitjans de comunicació per intentar treure’n conclusions.
Esperem que aquest article que publiquem des de FEMTICC serveixi per generar un debat ben ric sobre el tema que hem volgut destacar avui. Si us plau, deixeu els vostres comentaris al nostre weblog. Seran benvinguts!
Novembre 29, 2010 at 9:30 pm
El hecho de publicar una noticia no tiene porqué tener efecto llamada. Cuando oigo este razonamiento no dejo de preguntarme, ¿Si dan una noticia de robos, se cometen más robos? ¿Si dan la noticia que un vecino mata a otro, hay más vecinos que asesinan? ¿Cuándo una madre abandona a un hijo, hay más madres, en la misma situación que también abandonan a los suyos? Hago referencia a estos casos tan graves, porque el asesinato de una mujer también lo es.
Quizás habría que plantearse el tratamiento que se le da a la noticia.
Cómo se valora, cuanto rechazo hay a la hora de presentarla, que ocurre con sentimiento de los familiares, que pasa con los hijos. Explicar cuál es la causa y la raíz porque un hombre mata a una mujer.
Novembre 29, 2010 at 9:33 pm
Muchas gracias por tu comentario, Puri. Estoy totalmente de acuerdo contigo. 🙂
Desembre 1, 2010 at 8:22 pm
Una notícia al respecte:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/asesinatos/sexistas/acumulan/dias/despues/elpepusoc/20070712elpepisoc_14/Tes
Desembre 8, 2010 at 8:57 am
Moltes gràcies per passar-nos aquesta notícia, Xavier. És un bon punt de partida per iniciar debats amb l’alumnat i la ciutadania en general. Hi ha molta feina per fer, està clar… Una abraçada.
Desembre 8, 2010 at 8:17 am
Bones a tothom:
Penso que es molt important que es faci ressó sobre aquest tema.Avui en dia la violència de gènere a entrat a formar part de molts nuclis familiars, tot i que en la nostra história ningú feia ressó i aquelles pobres dones es conssumien en la miseria sense poder aixecar el cap, es per aixó que ara que el món s´està sensibilitsant amb el tema , no s´ha d´aturar , jo fins hi tot animaria a aquelles dones coratge que ho pateixen dia a dia que denunciïn ,i tot i que la llei encara es injusta amb totes les dones que ten el valor suficient per fer-ho , penso que aixó canviará o millor dit te que canviar!!!! Però de moment no ens queda daltra cosar que cridar i cridar ben fort…NO A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE!!!!!!
Desembre 8, 2010 at 8:22 am
Moltes gràcies pel teu comentari, Natàlia. Totalment d’acord amb tu!